Dodenherdenking

Bevrijdingsdag

Plakkaat in Beurs van Berlage.

Vandaag is het Dodenherdenking. De dag dat we in Nederland officieel alle gevallen oorlogsslachtoffers herdenken sinds de Tweede Wereldoorlog.

“Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.” – Nationaal Comité.

Tijdens Dodenherdenking wordt om 20.00 uur 2 minuten stilte gehouden. De radio houdt 2 minuten, de tv gaat 2 minuten op zwart. Maar er gebeurt meer.

WhatsApp
“Velen van ons communiceren tegenwoordig in alle stilte via WhatsApp. Maar ook bij ‘het nieuwe praten’ vinden wij het belangrijk om twee minuten stil te staan bij de oorlogsslachtoffers” aldus WhatsAppen.nl. Het is de eerste keer dat Whatsapp hieraan meedoet.

Winkeltijdenwet
Vorige week op de kermis zag ik het al staan: de kermis is zondag 4 mei tot 18.00 geopend (iets in die trant). Een paar dagen later las ik dus dat er daadwerkelijk een wet is waarin vastgelegd staat dat winkels na 19.00 uur niet open mogen zijn voor publiek. Toen viel het kwartje van de kermis.

Koninklijke Horeca Nederland
Tussen 19.45 uur en 20.15 uur sluiten de taps in de horeca.

OV
Zoals elk jaar zet het openbaar vervoer tijdelijk de dienstregeling stil.

Schiphol en vliegverkeer
Tussen 19.45 uur en 20.15 uur is geldt er een land- en startverbod. Ook wordt het luchtruim boven de Dam (Amsterdam) en de Waalsdorpervlakte (Den Haag) helemaal afgesloten.

Metro (krant)
Om 20.00 uur gaat de online versie van de krant voor het eerst 2 minuten op zwart.

Oproep ANWB en drips
En dan is er als laatst nog een oproep van de ANWB. Er zijn elk jaar zoveel automobilisten die hun auto gewoon op de vluchtstrook stil zetten. Levensgevaarlijk. Daarbij is het ook verboden om zonder geldige reden stil te staan op de vluchtstrook. De ANWB roept de automobilisten dan ook op om voor het herdenken een veilige plek te zoeken. Je kan bijvoorbeeld even iets eerder de parkeerplaats van een tankstation oprijden. De elektronische borden boven de weg (drips) die attenderen je hier ook op. 

Wil je meer lezen over de geschiedenis van Dodenherdenking of Bevrijdingsdag, neem dan een kijkje op de de site van het Nationaal Comité.

Fijne zondag!

Aartie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s