De 5 dagen van Diwali

Diwali is een feest van vreugde, geluk en licht. Een feest in de Hindoemaand Kartik en wat door miljoenen Hindoes over de hele wereld gevierd. Maar wat veel mensen niet weten, vooral hier in Nederland, is dat Diwali deel uit maakt van een 5-daagse festival. Elke dag heeft een eigen betekenis en rituelen.

Dhanteras-2013

Godin Lakshmi

Dag 1 | Dhanteras
Dhanteras markeert de start van het Diwalifestival op de dertiende dag van de maancyclus. Dhan betekent rijkdom en theras is de dertiende. Op deze dag bidt men tot godin Lakshmi voor rijkdom en welvaart. Vooral ondernemers hechten veel waarde aan deze dag. Dhanteras wordt door hen namelijk gezien als de start van een financieel nieuw jaar. Het kopen van iets van goud of zilver op deze dag wordt ervaren als gunstig ervaren. Het aanschaffen van edelmetaal wordt gezien als een teken van geluk. Men gelooft ook dat op deze dag de god Dhanwantari (een reïncarnatie van god Vishnu) de kennis van Ayurveda tot de mens bracht.

Eeuwenoude legende
Een eeuwenoude legende rondom Dhanteras is wel het verhaal van de 16-jarige zoon van koning Hima. Zijn dood was voorspeld. Op de 4e dag van zijn huwelijk zou hij te komen overlijden door een slangenbeet. Op die bewuste dag liet zijn vrouw hem niet slapen, bang dat de voorspelling uit zou komen en zij achter zou blijven. Ze legde daarom al haar sieraden en gouden en zilveren munten op een hoopje bij de deur van de slaapkamer. Daarna stak ze overal in het huis lampjes aan. Om haar man wakker te houden vertelde ze verhalen en zong ze liedjes. De god van de dood, Yamaraj, verscheen in de vorm van een slang. Hij werd verblind door alle lampen, sieraden en munten. En omdat hij niks meer zag kon hij niks anders doen dan de hele nacht te luisteren naar de liederen en verhalen die de vrouw vertelde. Tegen de ochtend ging hij maar zwijgend weg en werd de jonge prins gered van de dood door zijn vrouw. Op deze dag wordt vandaag de dag een diya aangemaakt voor Yama.

Krishna_Narakasura

God Krishna die demonenkoning Narakasur verslaat.

Dag 2 | Narak Chaturdasi/Choti Diwali
De tweede dag van het Diwalifestival heet Narak Chaturdasi of ook wel Choti Diwali(kleine Diwali). Eigenlijk is het Diwali in het klein. Het verhaal hierachter is dat god Krishna de demon Narakasur vernietigde en de wereld vrij maakte van angst. Deze dag is meer een voorbereiding op de volgende dag, Diwali. Men rust uit zodat Diwali gevierd kan worden met kracht en volle toewijding.

Eeuwenoude legende
Demonenkoning Narakasur had, nadat hij god Indra had verslagen, alle oorbellen van de Moeder godin Aditi gestolen en sloot 16000 dochters van verschillende goden en heiligen op voor in zijn harem. Krishna’s vrouw Satyabhama kwam hier achter en werd woedend. Ze kreeg de zegen van hem om met Narakasur te vechten. Satyabhama ging het slagveld op en uiteindelijk onthoofde ze Narakasur. Na de onthoofding werden alle vrouwen vrijgelaten. God Krishna aanvaarde daarna om met ze te trouwen. Krishna smeerde als symbool van overwinning het bloed van demonenkoning Naraksur op zijn voorhoofd. De interventie van Krishna leidde dus tot de onthoofding van Narakasur, de bevrijding van de vrouwen en het terughalen van de oorbellen van de Moeder godin. De moeder van Narakasur verklaarde de dag niet als rouwdag maar een dag om uitgebreid te vieren. En dit werd ook gedaan met veel lawaai en vuurwerk.

Choti-Diwali-WhatsApp-greeting1

Diya’s tijdens Diwali

Dag 3 | Diwali
Op de derde dag van het Diwalifestival wordt godin Lakshmi aanbeden. Er wordt deze dag een Lakshmi puja(gebedsritueel) gehouden.  Zij wordt aanbeden om de zegeningen van rijkdom en welvaart, de triomf van het goede over het kwade en het licht over de duisternis te bereiken. Na de puja worden alle diya’s aangemaakt zodat er weer licht in de duisternis is.

when_is_Govardhan-Puja_in_2013

God Krishna en de berg Govardhan.

Dag 4 | Govardhan Puja
Op de vierde dag van het Diwalifestival wordt Govardhan puja uitgevoerd. Govardhan is een kleine heuvel in Braj, in de buurt van Mathura. Govardhan puja staat ook bekend als de Annakut puja (of Padwa, Bali Pratipada, Gujarati Nieuwjaar) en betekent stapel van graan (welke de berg Govardhan symboliseerd). Deze dag wordt de overwinning van de god Krishna over de arrogante Indra gevierd.

Bhai-Dooj-9

Bhai Duj, de dag van broer en zus.

Dag 5 | Bhai Duj
Diwali wordt afgesloten met Bhai duj. Deze dag staat in het teken van ‘de broer’. Zussen bidden voor een lang en gezond leven voor hun broer. Deze dag heeft veel overeenkomsten met Raksha Bandhan. De favoriete gerechten worden klaargemaakt en er wordt samen gegeten en er worden cadeaus ontvangen.

Eeuwenoude legende
Volgens de geschriften was Yamaraj, de god van de dood, op weg naar zijn zus Yami. Ze hadden elkaar lang niet gezien en daarom was zijn zus blij hem te zien. Ze verwelkomde hem door een tilak (stip van kumkum) op zijn voorhoofd aan te brengen, hem een mala(bloemenslinger) om te hangen en hem zijn favoriete gerechten voor te schotelen. Yami en Yamraj deelden een maaltijd. Hij was zo blij met de ontvangst door zijn zus en verkondigde hij dat ieder jaar, op de Bhai Duj- dag, als een zuster een tilak op de voorhoofd van haar broer aanbrengt, niemand haar broer schaden. Tot op heden wordt deze traditie gevolgd. Zussen voeren puja voor hun broeders veiligheid en welzijn. Broers in ruil geven cadeaus aan hun zussen als een teken van liefde.

Dit waren de dagen van Diwali. Elke dag heeft een andere betekenis. De een uitgebreider dan de ander, maar allemaal met een gedachte erachter. In Nederland viert niet iedereen alle vijf dagen. De derde dag, Diwali, wordt wel uitgebreid gevierd. Er worden lekker gerechten en hapjes klaargemaakt. Mensen gaan bij elkaar langs en wensen elkaar een fijne Diwali. Ik blijf, zoals elk jaar trouwens, gewoon thuis. Ik maak ook wat lekkere hapjes klaar, doe mijn gebeden en steek diya’s aan.

Aartie

Advertenties

3 gedachtes over “De 5 dagen van Diwali

  1. Pingback: Shubh Diwali | Mimïsme

  2. Pingback: My life my week #14 | Mimïsme

  3. Pingback: Shubh Diwali! |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s