Recept: Indiase butter chicken

Butter chicken

Een van mijn Day Zero Project-doelen was een recept uit mijn Rick Stein kookboek proberen. Het werd butter chicken, een van de meest populaire Indiase kipgerechten. Je moet wel wat tijd uitrekken hiervoor. Ik heb het recept hier en daar wat aangepast naar mijn eigen stijl.
One of my Day Zero Project goals is making a dish from my Rick Stein’s recipe book. I made butter chicken, one of India’s populair dishes. It needs some preparation time. I’ve adapted the recipe.  

Wat heb je nodig?/What do you need?

– 4 grote kipfilets in stukjes gesneden/4 large chicken breasts cut in pieces
– een grote kom/a large bowl
– een keukenmachine/a food processor
– een grote pan/a large pan
– 2 eel olie(zonnebloem of kokosolie)/2 tbsp oil

Marinade nr.1

– sap van 2 limoen/juice of 2 limes
– 1 tl. chilipoeder/1 tsp chilli powder
– 1 tl. zout/1 tsp salt

Marinade nr.2

– 50gr yoghurt
– 50ml slagroom/double cream
– 4 teentjes knoflook grof gesneden/4 cloves garlic roughly chopped
– 5cm(+- 25gr) grof gesneden gember/roughly chopped ginger
– 1 tl garam masala (verkrijgbaar bij de toko)/ 1 tsp garam masala
– 1 tl kurkuma/ 1 tsp turmeric
– 3/4 tl gemalen komijn/ 3/4 tsp ground cumin
– 1/2 tl bietenpoeder/ 1/2 tsp beetroot powder <– THIS IS OPTIONAL FOR COLOUR

Voor de saus/For the sauce

– 50gr ghee (geklaarde boter)
– 5 teentjes fijn gesneden knoflook/5 cloves finely chopped garlic
– 5cm geraspte gember/finely grated ginger
– 400gr tomatensaus/tomato passata
– 1/2 tl chilipoeder/ 1/2 tsp chilli powder
– 1/2 tl gemalen koriander/ 1/2 tsp ground coriander
– 1/2 tl kaneel / 1/2 tsp cinnamon
– 1 tl geraspte kokosnoot/1 tsp desiccated coconut
– 1 1/2 tl zout/1 1/2 tsp salt
– 200ml water
– 25gr cashewnoten/cashew nuts
– 25gr pompoenpitten/ pumpkin seeds
– 2 eetl gekookt water/ 2 tbsp boiling water
– 1/2 tsp basterd suiker/1/2 tsp castor sugar
– 45ml slagroom/double cream

Om af te werken/To finish
– handvol grof gesneden koriander blad/handful of coriander leaves roughly chopped
– 15gr(3cm) fijn gesneden gember/finely shredded ginger

Let’s start!

Voor de 1e marinade mix je het limoensap, de chilipoeder en het zout samen in een grote kom. Voeg de kip erbij, dek het af en leg het voor 1 uur weg in de koelkast.
For the first marinade, mix the lime juice, the chilli powder and the salt together in a large bowl. Now mix this well with the chicken. Cover the bowl and put it away in the fridge for 1 hour.

De 2e marinade is makkelijker. Doe nu alle ingrediënten in een keukenmachine en mix dit tot je een fijne pasta hebt. Nu voeg je deze marinade toe aan de kip en mix het goed. Maak het weer dicht en zet het terug in de koelkast. Laat dit nu 4 uur staan. Zo trekken alle kruiden goed in de kip.
For the second marinade, put all the ingredients into the food processor. Now blend well. After blending add the marinade to the chicken and stir well to coat. Cover the chicken and put it back into the fridge. Let it sit for another 4 hours. This way all the spices will incorporate in the chicken.

Zet een grote pan op vuur. Doe een beetje olie in de pan. Wanneer het heet is doe je de kip erbij, inclusief marinade. Doe de deksel op de pan en laat dit zeker 20 minuten op midden hoog voor koken. Schep wel af en toe om.
Put a big pan on your stove. Put in the oil. When this is hot, put in the chicken, with all the marinade. Now put on the lid and let it cook for a good 20 minutes. To prevent burning, keep stirring so now and then. 

Je kip staat op het vuur, nu gaan we aan de slag met de saus. In een diepe pan doe je de ghee. Heb je dit niet dan kun je gewoon kokosolie gebruiken. Voeg knoflook en gember toe en bak dit voor ongeveer een minuut (kan onwijs spatten). Daarna voeg je de tomatensaus toe en laat dit 5 minuten op zacht vuur koken. Voeg nu de rest van de kruiden toe, de kokos, zout en 100ml water. Laat dit nu zachtjes 10 minuten koken. Voeg nu de kip toe.
Your chicken is now cooking. Heat the ghee in a heavy pan over medium heat. If you don’t have ghee, than coconut oil is a great substitute. Add garlic and ginger, fry it for one minute. Then add the tomato passata and bring to a simmer for 5 minutes. Add all the spices, coconut, salt and 100 ml of water. Simmer for 10 minutes. Now add the chicken.

Maal in de keukenmachine de cashewnoten, de pompoenpitten en gekookt water. Doe dit bij je kip en saus. Voeg nog een keer 100 ml water toe. Laat de kip nog koken tot deze helemaal gaar is. Dit kan 10 tot 20 minuten duren. Wanneer je kip gaar is voeg je de suiker en de slagroom toe. Nog even 2 minuten doorkoken. Verse koriander erover en klaar is je butter chicken! Je kan dit eten met rijst of chapati’s/roti.
In a food processor blend the cashews and pumpkin seeds with boiling water. Stir this into the sauce and chicken pieces and add another 100ml of water. Simmer for another 10 or 20 minutes, or until the chicken is cooked well. Then add de double cream and sugar. Let it cook for 2 more minutes. Sprinkle some fresh corinader leaves and there you have your butter chicken! Eat with rice or chapati’s. 

Eet smakelijk!
Enjoy your meal!

Aartie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s