Van die abonnementenverkopers, je kent ze wel.

Coffee - Luke Chesser

Jayant en ik zijn laatst wezen floaten, drijven op zout water.  Na onze sessie zijn we gaan lunchen op de Haagse Turfmarkt. We kozen ervoor om aan het raam te zitten, want ‘dan kunnen we leuk mensen kijken’, zei Jayant. Zo gezegd, zo gedaan.

Ik woon al flink wat jaren in Den Haag, maar ben hier nog nooit geweest (ja, echt waar). Op de Turfmarkt zitten winkels, maar voornamelijk eettentjes en het is een doorgang van Centraal Station naar het centrum en andersom. Het is er best druk dus.

Je ziet van alles voorbij lopen: meisjes in sportkleding(legging+sneaker-typjes), ouders met kinderen, bakfiets-typjes, zwervers, zakenlui, straatmuzikanten, van alles wat.

Maar het werd leuker toen er aan de overkant van de straat twee meisjes, een blonde en een brunette, aan kwamen lopen met een stapel kranten. Bingo! Studentjes die abonnementen moeten slijten. Het was lunchtijd, dus gingen zij eerst om beurten even een broodje halen. Na hun broodje waren ze er klaar voor, en wij ook!

De blonde was duidelijk meer gedreven. De een na de ander probeert zij aan te spreken. De brunette is was terughoudender. Soms lijkt het zelfs alsof ze niet durft. Het grappige is dat wanneer beide aanstalten maken om iemand aan te spreken (+- 4 meter van te voren en al zwaaiend met die krant), de meeste mensen al heel hard ‘nee’ schudden of gewoon snel de andere kant opkijken en de meisjes straal hard voorbijlopen. Te grappig om dit te zien.

Er zitten natuurlijk altijd wel onbeleefde mensen tussen. Omdat we binnen zaten konden we niks horen, maar liplezen ging aardig. Er kwam een stevige, grote man voorbij op zijn scootmobiel. Nu vind ik de meeste scootmobielers(?) Asociaal, met een hoofdletter A. Ze racen alsof ze meedoen aan de Formule 1. Maar goed, dat is een ander verhaal. Deze man kwam dus aanrijden, de brunette staat te zwaaien met haar krantje, scootmobielracer rijdt haar voorbij en ondertussen roept hij wat naar haar. Waarschijnlijk iets wat niet door de beugel kan want zij roept keihard ‘doe normaal man!’. Hij rijdt snel door en kijkt ook niet meer om. De blonde komt snel aanrennen en vraagt wat er aan de hand is. Even lijkt de brunette van haar stuk gebracht en vervolgens barst ze in lachen uit. Gelukkig! Voor hetzelfde geldt barst ze in huilen uit. Niet dat daar iets mis mee is, maar voor dit werk moet je denk ik wel een dikke huid hebben. En op straat, tijdens je werk, in huilen uitbarsten wil je niet.

Het valt op dat ze beiden een bepaalde type persoon aanspreken: blank, vooral man en 55 plus. Heel af en toe spreken ze wat jongere mannen aan. Maar géén zwangere vrouwen, of vrouwen met kinderwagens, geen donkere mensen, of jongeren onder de 20. Het blonde meisje sprak zelf een onwijs oude meneer aan, ik schat in dat hij over de 80jr was. De manier waarop hij naar haar luisterde: naar de grond starend, met zijn linkeroor naar haar gericht. Mijn reactie was meteen: waarom valt ze hem lastig?? Ga naar die vrouw(+- 35jr, hoge hakken en nette uitstraling) die daar loopt! Jayant zegt meteen: jij zou écht een slechte verkoper zijn. ‘Hoezo?’, vraag ik, ‘de arme man ziet en hoort heel slecht, laat staan dat hij die krant gaat lezen’. ‘Daar gaat het niet om, zolang ze maar abonnementen kunnen verkopen, doet de rest er niet toe’. BAM! Daar zit wat in. Al leeft die arme man nog maar een jaartje, het is wel een jaar inkomsten voor de krant. We hebben nog even zitten kijken en toen was het wel tijd om verder te gaan.

Ik heb persoonlijk een hekel aan dit type verkoop, kranten, loten, zielige kinderen en dieren. In de stad zie je altijd wel van die studenten staan met een krant onder hun arm of met een knuffeltje. Nee, ik bedank ervoor.

Loop jij dit soort verkopers ook straal voorbij? Of ben je wel in voor een abonnement?

Trouwens, zo’n slechte verkoper ben ik niet, wanneer je bedenkt dat ik in mijn studententijd maatpakken van gemiddeld €2000 verkocht.

Aartie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s