Hoe overleef ik: een desi bruiloft??

indian wedding

Het is zomer, dat betekent: wedding season! Je hebt niet één partydag voor de boeg, nee het zijn er minstens drie(!). En ja, ook mijn huwelijksfeest en de bijbehorende voorbereidingen namen 4 dagen(!) in beslag. But I survived! Dus bereid je maar goed voor.

Kleding, kleding, kleding en nog meer kleding
Tja, voor zoveel dagen feest heb je wel veel verschillende outfits nodig. Een populaire outfit is de sari. Zodra ik de kans krijg om er een te dragen dan doe ik dat. Maar ja…zo een grote lap stof…wat moet je ermee?? Een sari kan voor sommigen lastig zijn. Instoppen, om je lijf heen, plooien maken, weer instoppen. Oh ja, en vergeet niet de plooien op de schouder en de veiligheidsspelden. Vaak genoeg zie ik meisjes/dames rondlopen in sari’s waarvan ik denk: oei! Weg elegantie. Er zijn zat YouTube filmpjes die je laten zien hoe het wel moet. Maar het vergt nogal wat oefening. Wil je het jezelf makkelijk maken, ga dan voor een churidar, salwar kameez, anarkali of een lehenga. Allemaal super makkelijk aan te trekken met weinig gedoe!

Geen enkele bruiloft is hetzelfde
Dit kan voor sommigen een beetje verwarrend zijn, maar geen enkele Hindostaanse bruiloft is hetzelfde. Elke pandit (priester) heeft zijn eigen manier van werken. Natuurlijk is alles in de basis hetzelfde. Maar elke familie heeft zijn eigen rituelen en tradities. Dus laat je niet gek maken wanneer je op de bruiloft van komende week weer iets anders ziet gebeuren dan je vorige week hebt gezien.

De koppel-maffia
Ga je naar een Hindoestaanse bruiloft, realiseer je dan goed dat er veel, en ik overdrijf niet, veel nieuwsgierige ‘tantes’ rondlopen die willen weten wat jij in je vrije tijd uitspookt. Laat ik het voor de gein ‘de koppel-maffia’ noemen. Want er is altijd wel een vrijgezel in de (aangetrouwde) familie die een partner kan gebruiken. Dus wanneer iemand overduidelijk veel interesse in je steekt, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. En voor je het weet maak je kennis met een jongen/meisje waar je misschien helemaal niks mee hebt. Radha.nl is er niks bij!

Verhalen van vroeger
Bruiloften zijn altijd een goed moment om overladen te worden met verhalen. En dan heb ik het over de oudere generatie. Je zult verhalen horen over hoe ze zwaar ze het hebben gehad. Hoe ze met weinig zoveel hebben opgebouwd. Moraal: vergeet niet waar je vandaan komt.

symbol258

De mooie stoelen
Toen ik klein was staarde ik altijd naar die mooie stoelen waar het bruidspaar op zat. Ik wilde ook zó graag daarop zitten, maar het mocht nooit. Mooi groot, en zacht en comfortabel. Het lijkt misschien too much, maar geloof me…aan het eind van de avond zou jij willen dat je daar de hele avond op mocht zitten.

Henna met watermerk

©Art by ARTy

Henna
Hennafeestjes zijn in. Laat je handen mooi versieren tijdens een hennafeestje. Let wel, je kan daarna niet veel, want ja, henna is nat en kan afgeven als je het ergens tegenaan komt. Dus er zit niets anders op dan met je voeten omhoog zitten totdat je henna helemaal droog is!

©Sangeeta Janhavi

Bollywood to the max
Ooit een Bollywood film gezien waarin wordt getrouwd? Een bruiloft vandaag de dag lijkt niet onder te doen voor een scene uit een Bollywoodfilm. De outfits lijken rechtstreeks uit de film te komen, net als de muziek, de dans en de decoratie. Dus wil je een echte Bollywood avond beleven, ga dan naar een Hindostaanse bruiloft.

Weg schoenen
Je moet niet raar opkijken wanneer je een groepje meisjes met de bruidegom ziet onderhandelen over een paar schoenen. Schoenen?? Niet zomaar een schoenen, zijn schoenen. Voordat de bruidegom de mandap ingaat, moet hij zijn schoenen uitdoen. Het is dan de taak van het zusje van de bruid om zijn schoenen te ‘stelen’. Wanneer het haar lukt, dan beginnen de onderhandelingen over de prijs om ze terug te krijgen. Naast alle stress is het een leuk, grappig en ontspannen moment van de avond.

Huilen hoort erbij
Nadat alle ceremonies voorbij zijn en het tijd is om te vertrekken start het afscheid van de bruid. Vroeger(en nu soms nog) was het zo dat samenwonen not done was. Dit is dus het moment dat de bruid officieel haar ouderlijke huis verlaat. En ja daar hoort een huilbui ook bij.

Succes!

Aartie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s