Holi – het feest van vreugde

Holi_color

Holi is een van de bekendste Hindoeïstische feestdagen. Een feest van vreugde, want het is een lentefeest maar ook een feest van de overwinning van het goede op het kwade.

Holika Dahan
Vandaag is het Holika Dahan. De dag dat Holi start. Deze dag wordt ook wel Chhoti Holi (kleine holi) genoemd. Op deze dag wordt symbolisch Holika verbrand. Een belangrijke dag voor gelovige Hindoes. Hier zit een verhaal achter.

Holika was een demon. Ze was de zus van de demonen koning Hiranyakashipu. Hij was gezegend met vijf speciale krachten: hij kon worden gedood door noch een mens of een dier, noch binnen noch buiten, noch overdag noch ’s nachts, noch door astra (wapens die worden gelanceerd), noch door enige shastra (wapens die met de hand worden gehouden), en noch op het land noch in water of lucht. Met andere woorden, hij was onsterfelijk. Dat maakte hem arrogant. Hij eiste dat iedereen hem aanbad als god. Wie dat niet deed werd  meedogenloos vermoord. Zijn zoon Prahlad, een devoot van god Vishnu, was het niet eens met de eisen van zijn vader. Natuurlijk werd de koning erg boos, want ja, zijn zoon luisterde niet en ging tegen zijn regels in. Hij moest dus dood. Na een paar mislukte pogingen te hebben gedaan, riep hij de hulp in van zijn zus, Holika. Zij had een mantel die haar beschermde tegen vuur. Hiranyakashipu vroeg haar om samen met Prahlad op een vreugdevuur te gaan zitten. Zij zou gered worden door haar mantel en Prahlad zou overlijden. Maar Holika wist niet dat de mantel alleen werkte wanneer zij er alleen gebruik van maakte. Dus brandde ze af tot as. Prahlad, die de hele tijd de naam van god Naraayana aan het reciteren was, kwam zonder enig schrammetje uit het vuur.

Hiranyakashipu-Threatens-Prahlada

Koning Hiranyakashipu en Prahlad

Vishnu verscheen in de vorm van Narasimha(half mens en half leeuw) in de schemering als het dag noch nacht was, hij riep Hiranyakashipu bij een deur die noch binnen, noch buiten was, plaatste hem op schoot, die noch land, water of lucht was, en vervolgens gebruikt de leeuw zijn klauwen die noch een in de hand gehouden wapen of een wapen was die gelanceerd kon worden. In deze vorm waren de vijf zegens niet meer bruikbaar. Hiranyakashyapu werd gedood door Narasimha. Prahlad en het koninkrijk van de mens waren bevrijd van de dwang en angst voor Hiranyakashyapu. De goede was overwinnaar over het kwade.

Narasimha-Killing-Hiranyakashipu-Prahlada-Garlanding-the-Lord_HDR

Narasimha en het einde van de koning

Daarom wordt elk jaar Holika verbrand als een symbool van alle kwaad in de samenleving.

Holi
De dag na Holika Dahan is het dan eindelijk tijd om los te gaan moet alle kleuren poeders. Het lente en dat mag gevierd worden. Het is een overwinning van het goede op het kwade, maar ook een viering van het begin van de lente en het einde van de winter. Er wordt met poeder gegooid, waterpistolen worden gevuld met gekleurd water en iedereen gaat los. Het maakt niet uit of je rijk of arm bent, vriend of vijand, man of vrouw…iedereen is doet mee.

Holi 02

Happy Holi!

Aartie

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s