Je huid en de mythes die erbij horen

skincare

Je kent ze vast wel, van die crèmes die zo een sterke statement maken, waarvan je rechter wenkbrauw spontaan van omhoog gaat staan. Elk merk heeft wel een ‘overtuigingspraatje’ klaar liggen. Is die La Mer crème van €250 nou echt beter dan een ‘gewone’ dagcrème? Vandaag heb ik de 10 meest voorkomende mythes voor je volgens de Harvard Medical School. Let’s start!

1.Met de juiste crème blijft je huid jonger. 

Er zijn echt veel…en dan bedoel ik écht veel crèmes en behandelingen die claimen dat ze het verouderingsproces van je huid kunnen vertragen. Veel van die behandelingen blijven oppervlakkig en wordt er gebruik gemaakt van Retin-A oftewel vitamine A-zuur. Of dit echt helpt tegen het verouderingsproces is nog niet bewezen. Wil je rimpels ver weg houden, rook dan niet en smeer elke dag, ja echt elke dag, zonnebrandcrème.

2. Antibacteriële zeep houdt je huid schoon. 

Elke huid heeft zijn eigen bacteriën. Die zijn er altijd. Ja…altijd. Het is dus onmogelijk om je gezicht, of een ander deel van je huid, bacterie-vrij te maken. Dat is gewoon onmogelijk. Het gebruik van deze zeepjes kan zelf leiden tot antibioticaresistente bacteriën. En dat wil je echt niet hebben. Gebruik gewoon normale zeep.

3. Het eten van chocolade en vettig voedsel zorgt voor een vettige huid en voor acne. 

Talg is de oorzaak van acne. Ja, dit is wel vettig, maar wordt geproduceerd door het lichaam. Niet door chocola of vettig voedsel. Daar is nog geen bewijs voor geleverd.

4. Zonnen is slecht voor je.

Sommige mensen zweren erbij: zonnebaden of zonnebanken. Feit is dat teveel en te lang zonnen, zeker zonder zonnebrand op, een verhoogd risico geeft tot huid kanker. Van teveel zonnen raakt je huid beschadigd en snel veroudert, waardoor je ook sneller rimpels krijgt. Maar er is een ‘maar’. Je kan wel geleidelijk aan het zonnen opbouwen. Dit opbouwen zorgt ervoor dat de zonnestralen minder gevaarlijk worden. Gebruik wel altijd SPF 30 en vermijd de zon het liefst tussen 11.00 en 15.00 uur. En even tussen haakjes, een ‘all day’-zonnebrand helpt niet. Gewoon om de zoveel tijd blijven smeren.

5. Zonnen is goed voor je.

Een tintje wordt vaak geassocieerd met ‘gezond’. Maar wie zegt dat het zo is? Hierboven had ik het over hoe slecht zonnen voor je kan zijn. Maar wat zon opvangen heeft ook wat voordelen. Ik denk dat je vast wel van Vitamine D hebt gehoord. Deze vitamine zorgt ervoor dat je lichaam heel makkelijk calcium opneemt. Het is een vitamine dat je eigen lichaam aan kan maken. Het zit ook in vette vis en vlees, maar ook de zonnestralen kunnen ervoor zorgen dat jij je dosis Vitamine D binnen krijgt.

6. Hoe hoger je SPF in je zonnebrand, hoe beter je beschermt bent. 

Dit is een achterhaald idee. SPF 30 werkt net zo goed als factor SPF 50. Met deze SPF 30 houdt je al 97% van de schadelijke UVB stralen tegen. Dus dat is eigenlijk al voldoende. Ga je voor een paar uren naar buiten,  gebruik dan wel SPF 50.

7. Wanneer een litteken bijna niet te zien is, betekent het dat de chirurg goed zijn werk heeft gedaan. 

Wat dat maar waar. Het hangt voor een heel groot deel af van het soort hechtingsdraad dat is gebruikt. Hoe dunner de draad, hoe minder zichtbaar het litteken wordt.

8. Vitamine E zorgt ervoor dat je litteken verdwijnt.

Hier is bijna geen wetenschappelijk bewijs voor. Veel (erge) littekens kunnen verwijdert worden door middel van laser therapie.

9. Met je benen gekruist zitten, zorgt voor spataders. 

Er zijn verschillende oorzaken voor het krijgen van spataders. Met je benen over elkaar zitten is daar niet één van. Oorzaken kunnen zijn: roken, niet actief zijn, hoge bloeddruk, obesitas, zwangerschap en lang staan.

10. Hoofdmassage zorgt ervoor dat je niet kaal wordt. 

Er is helemaal geen bewijs dat dit waar is. Net zoals dat cafeïneshampoo een goede verkooptruc is.

Ik moet zeggen dat ik overtuigt was dat sommige stellingen klopte. Zoals dat je van chocola en vettig voedsel acne kunt krijgen. Of dat je spataders kan krijgen als je met je benen gekruist zit. Dat is mij altijd verteld! Nu kan ik rustig met gekruiste benen zitten, want die spataders komen wel op een andere manier.

Welke mythe dacht jij dat het echt wel waar was? Ik ben benieuwd!

Bron: Harvard Health Publications

Aartie

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s