Een beetje lui zijn is niet erg

hondje

‘Liever lui dan moe’, die ken je vast wel. Iedereen is wel eens lui. Ik ook. Op de dagen dat ik vrij ben heb ik altijd een lijstje liggen wat ik aan huishoudelijke taken te doen heb. Maar eerlijk is eerlijk, ook ik heb er soms geen zin in omdat ik dan té lui ben.

Lui zijn hoeft niet perse iets slechts te zijn. Je kunt er namelijk ook een stuk productiever van worden. Lekker in rust op de bank hangen, je gedachten de vrije lopen laten gaan en dan komen de geniale ideeën naar boven.

Vroeger bij mij thuis werd luiheid als iets negatiefs gezien. Je ging niet niks doen. Er was altijd wel iets te doen. Maar als je niet niks doet, heb je ook geen tijd om je hersens te kraken. En de hersens kraken zouden meer mensen moeten doen.

Er zijn verschillende redenen waarom lui zijn een goede zaak is. Ik ben een grote voorstander van visualiseren. Iets visualiseren draagt bij aan je eigen creativiteit en je krijgt er een goed gevoel van.

1. Lui zijn geeft je de tijd om je gedachtes te legen

Onze gedachten zijn continu in werking. Ideeen stromen binnen, vakanties worden gepland, informatie wordt erin gestopt, het is een voortdurende ‘machine’. Soms is het verstandig om het verstand even om nul te zetten en te resetten.

2. Lui zijn creëert een moment van zelfevaluatie

Heb je wel eens een momentje voor jezelf genomen? Jezelf afgevraagd waar je in het leven staat? Wie je eigenlijk bent? Waar je eigenlijk van houd? Waarom je de dingen doet die je doet? Luieren betekent dat je tijd hebt om hier allemaal over na te denken.’Waarom zou je hier allemaal over nadenken?’ zie ik opkomen. Heel simpel, zolang je jezelf deze vragen niet stelt kom je ook niet erachter wat je passie en doel in het leven is. Wanneer je realiseert waar je onwijs veel van houdt kan je gelukkiger zijn in het leven.

3. Lui zijn geeft ons inzicht waar we in het leven staan

Lui zijn dwingt je een stap terug te nemen. Hierdoor kan je van een afstand naar je leven kijken. Wees niet bang om jezelf af te vragen waar je op dit moment in je leven staat. Is dit wat je ervan verwacht had? Of ben je nog ‘onderweg’? Hoe dan ook, het is altijd goed om een doel te hebben. Heb je dat doel bereikt, ga dan een stapje verder. Even stil om te evalueren is prima. Hoe je op dit moment in je leven staat is een reflectie van ons mentale gesteldheid.

4. Lui zijn geeft ons de mogelijkheid om creatief te zijn

Plannen uitstellen omdat er telkens iets anders tussen kwam, ik heb het gedaan, en ik gok jij ook weleens. Bewust of onbewust gaat dit gepaard met wat negatieve gedachtes: ‘Ik kan het niet’ of ‘ik vind het eng’. Al je plannen op papier zetten helpt enorm. Maar nog belangrijker is om die negatieve gedachtes ‘weg te gooien’. Eerlijk is eerlijk, met al die negativiteit kom je niet ver. Even stil staan en je gedachtes op de vrije loop laten geeft je vaak een creatieve oplossing. Hoe minder je focust op het negatieve en meer op het positieve, hoe beter je er zelf van wordt.

5. Lui zijn is goed voor je energie

We hebben allemaal energie nodig. Zonder een beetje energie kun je niks. Wanneer je interne batterij leeg aan het raken is merk je dat snel genoeg. Je wordt snel moe, je raakt geïrriteerd bij het minst geringste en je ziet geen oplossingen meer. Daarom is het voor jezelf en je gezondheid zo belangrijk om af en toe een stap terug te nemen. Om jezelf weer even op te laden. Gewoon even rustig in stilte zitten. Geen muziek aan, geen boeken lezen maar gewoon rustig niks doen. Er zijn 168 uren in een week, wedden dat dat je daar ergens echt wel een half uur of een uur écht niks kan doen. Even tot jezelf komen.

Zoals je kan lezen is lui zijn echt niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Het heeft namelijk veel voordelen. Pak ook die voordelen, want je wordt er beter van.

Aartie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s