In balans

Balans

Mijn blog heeft een flinke tijd stil gelegen. Mijn laatste ‘echte’ artikel was er een rond eind juni. Daarna bleef ik alleen maar foto’s posten tijdens mijn Woordloze Woensdag. Je leest het tegenwoordig veel dat jongeren onder de 20 jaar te maken hebben met stress en vaak slachtoffer worden van een burn-out. Gelukkig is het bij mij niet zover gekomen.

Balans kwijt

Ik ben een tijd flink uit balans geweest. Dat kwam voornamelijk door mijn werk. En wanneer het in je werksituatie niet goed gaat dan sijpelt dat door naar je privéleven. Eind vorig jaar begon bij mij de ellende. Het programma dat ik maakte, dreigde van de buis te verdwijnen. Iets wat ik niet verwachte maar uiteindelijk wel gebeurde. Ik was kwaad. Eigenlijk niet alleen kwaad maar vooral ook teleurgesteld. Teleurgesteld in mezelf en teleurgesteld in anderen. Je vraagt je namelijk af of jijzelf niet meer had kunnen doen om de situatie te ‘redden’. En ja, dat had ik kunnen doen. Feit is dat, wanneer je door een diep dal gaat door toedoen van anderen, je vaak niet meer rationeel kan nadenken. Ik moest mijn best doen niet uit emotie te handelen. Wanneer ik feiten aan het licht bracht werd me cynisme en koppigheid verweten. Er werd me zelfs geadviseerd ‘om niet zo tegen de stroom in te gaan en niet overal een punt van te maken’. Met andere woorden, ik mocht niet voor mezelf opkomen. Degene die mij dat advies gaf heb ik hard in zijn gezicht uitgelachen.

In deze hele nare situatie heb ik van de Hubsy veel steun gehad. Soms zaten we tv te kijken en zonder enige reden dwaalde m’n gedachten af en zat ik in tranen op de bank. Of ik werd midden in de nacht huilend wakker. Ik stopte met bijna alles wat ik naast mijn werk deed: zingen, dansen, tekenen en henna. Het was een grote puinhoop in mijn hoofd. En daarbij was ik niet meer de gezelligste thuis. We besloten beide dat het zo niet langer kon.

Stapje terug

Een van de opties was stoppen met mijn opdracht. Een baan waar ik onwijs trots op ben, waar ik zo hard mijn best voor deed, dat in een keer ‘weggooien’ was hard. Toen ‘mijn’ tv-programma stopte heb ik een stapje terug gedaan. Ik moest eerst bij mezelf nagaan wát ik precies wilde en waar mijn passie daadwerkelijk lag. Wilde ik nog wel schrijven? Wilde ik nog wel programma’s maken? Moest ik het misschien over een andere boeg gooien? Ik besloot om in super korte tijd een trouwblog op te zetten, gericht op de Hindoestaans/Indiase bruid. Een blog met veel inspiratie en advies voor brides-to-be.

Deze afleiding zorgde ervoor dat ik vrede kreeg met wat er het afgelopen half jaar had plaatsgevonden. Ik kon weer rationeel nadenken en ook erover praten ging veel makkelijker. Bij mijn opdrachtgever veranderde ik van afdeling, bewust. Ik koos er bewust voor om niet meer op de redactie te zitten. Sinds een paar maanden ben ik weer helemaal mezelf. Ik doe weer de dingen die ik super leuk vind, ik sport, ik zing en ik schrijf! Of ik blij ben met mijn leven? Ja. Ben ik gelukkig? Ja.

Mijn advies

Iedereen gaat anders om met stress en teleurstellingen. De een gaat door een diep dal, de ander gaat er rationeel mee om. Wat is gebeurd, is gebeurd. Deze situatie heeft bij mij ervoor gezorgd dat ik bepaalde situaties nu in perspectief kan zien. Even afstand nemen van alles en iedereen om me heen heeft mij geholpen in te zien wat ik belangrijk vind in het leven.

Om mijn concentratie weer te herstellen ben ik aan meditatie gaan doen. Wees niet bang, je hoeft echt niet uren te mediteren. Vijf tot tien minuten per keer is een goed begin. Ik had weer een doel voor ogen: gelukkig zijn in mijn werk. Zeg het hard op, schrijf het op! Ik geloof dat wanneer je ervan overtuigd bent dat er mooie en betere kansen je pad kruizen, dit ook echt gebeurt. Ik werd met open armen ontvangen op een andere afdeling, ik kreeg een tweede én derde opdrachtgever erbij! Dat had ik een half jaar geleden echt niet verwacht.

Wanneer je je balans kwijt bent is het altijd handig om een stapje terug te doen en de situatie te evalueren. En natuurlijk zal het niet altijd even makkelijk zijn. Wees bewust van je omgeving. Zij kunnen je namelijk goed helpen. Je hebt maar één leven en het is aan jou de taak om daar iets geweldigs van te maken!

Aartie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s